Новини

Последни новини

Кухнята на Колумбия е магическа реалност!

Мариела Нордел не се нуждае от представяне, защото бе най-атрактивната участничка в първото по рода си тв риалити у нас „Мастер шеф”. В кръвта й тече испанска, френска, българска, гръцка, китайска и еврейска кръв. Тя самата е гореща сплав от емоции. „Чувствата са движещата сила в моя живот с каквото и да съм се занимавала!”, твърди Мариела. Работила е със страст като модел, пиар и мениджър на световноизвестни марки. Била е Бизнес дама на годината и съпруга на граф. Пътува много по света и познава кухнята на много народи. В този брой ни предлага рецепти от малко познатата колумбийска кухня в типичния си „пикантен” стил.

Един от най-красивите мъже, които съм виждала, е колумбийският посланик в България от средата на 90-те. За съжаление не остана за дълго в София, защото го преместиха в Хага. Една от най-красивите жени, които познавам, също е колумбийка – тя е съпруга на колумбийския посланик в Стокхолм. Но много време преди да открия красотата на колумбийците, открих красотата на магическия им реализъм, разказан по вълшебен начин в книгите на Габриел Гарсия Маркес. „Сто години самота“ е книгата на книгите!
Бях потресена, като четях как една от многото красиви жени – Ампаро, мажеше любовника си със сладко от праскови и въображението ми не можеше да определи кое от двете е по-силното преживяване – любовта й или кулинарната оргия… За първи път посетих Колумбия преди 10 години и не бях впечатлена от Картахена – натъкнах се на обичайната за големите градове мръсотия и туристически кич, но когато стъпих на местния пазар, попаднах в друг свят – истинската Колумбия - смесица от силно, ароматно кафе, индиански подправки, негърски усет към храната и испанска страст. Ще ви представя три любими ястия, които може да се приготвят и в България въпреки екзотичните съставки в тях.


Колумбийски емпанадас

Тестото можете да приготвите както с обикновено брашно, така и с фино царевично брашно. За течност можете да използвате мляко или вода и можете да ги изпържите във фритюрник или да изпечете на фурна.
За тестото ви трябват: 1 1/2 ч.ч. брашно с половин ч.л. сол, пакетче шафран, ако можете да си позволите, 2 ч.ч. течност /вода или мляко/, 3-4 л. олио или зехтин. Замесвате еластично тесто и го оставяте в хладилника за няколко часа. Късате малки топки с намаслени ръце и между два найлона /изрежете кръгчета, големи колкото чаена чинийка/ сплесквате топчето до получаване на тънка кора от тестото. Сложете лъжица от плънката в средата, намажете ръбчето на кръгчето с разбито яйце и сгънете на две, така че да се получи полумесец. Притеснете с пръст хубаво крайчето, за да не излезе плънката, и печете/пържете във фритюрник.
За плънката ви трябват: 2 ч.ч. сварени картофи, намачкани на пюре. В тиган с малко зехтин запържвате половин ч.ч. ситно нарязан лук, прибавяте 250 г ситно нарязано месо с бекон или кайма смес, няколко скилидки пресован чесън, 1 ч.ч. ситно нарязани, обелени домати. Овкусете с кубче зеленчуков бульон, бял пипер или ситно нарязани люти чушки, ако обичате. Накрая, след като махнете от огъня, добавете ситно нарязан пресен магданоз и четвърт ч.ч. ситно нарязан пресен зелен лук. Омесете всичко с картофеното пюре. Готовите топли емпанади поднесете със сос от смесени четвърт ч.ч. зехтин/олио, 1 к.ч. сок от лимон, сол на вкус, ситно нарязани люти чушки /ако обичате люто/, 2-3 скилидки пресован чесън, 1 к.ч. ситно нарязан лук и 1 ситно нарязан и обелен домат.


Ахияко

Няма такава супа! Преживяването е разтърсващо! За първи път я опитах в резиденцията на колумбийския посланик в Стокхолм. Красивата му съпруга Алба Лусия я беше приготвила неповторимо. Оригиналната рецепта е с 26 съставки, но дори и с по-малко пак става превъзходна на вкус и оставя незабравими спомени. Сложете порция пилешки гърди в студена вода, пуснете вътре и стрък пащърнак, целина, морков, глава лук, чесън и дафинов лист и оставете всичко това да заври. След 7-8 мин извадете пилето и прецедете бульона. След като изстинат гърдите, ги накъсайте на конци и ги сложете в отделна чиния за сервиране. Прецеденият бульон върнете на огъня и в него сложете ситно нарязани картофи, сладки картофи, зърна царевица или колелца млечна царевица (нарязана с кочана), ситно нарязани и обелени касава и зелен банан /има ги в големите вериги супери/, няколко скилидки пресован чесън, сол на вкус, бял пипер, кубче пилешки или зеленчуков бульон. Трябва да поври доста, за да се получи гъста супа и всичко да е много добре сварено. Когато супата поизстине, застройте с малко течна животинска сметана. Отделно пригответе за гарниране освен накъсаните на конци пилешки гърди в купички поотделно, нарязани на ситно, авокадо, бял лук, твърдо сварени яйца, пресен магданоз, люти чушки, каперси, лайм и купичка със заквасена сметана. В чинията се сипва първо от основната супа и всеки си добавя от гарнитурите по колкото и от каквото иска.


Торта „Три млека”

Не съм много по сладкото, но този колумбийски десерт е просто неустоим!
За блата смесете 2 ч.ч. фино пресято брашно с половин с.л. бакпулвер, 1 прахче ванилия, половин ч.ч. леко затоплено мляко с 1 ч.ч. захар и 4 разбити в него яйца. Изсипете в намаслена форма и печете на предварително загрята до 180 градуса фурна. Още топлия готов блат залейте със следната смес: 1 ч.ч. съвсем леко затоплено мляко се разбърква с 1 ч.ч. сладко кондензирано мляко и се прибавят постепенно с бъркане към 1 ч.ч. течна сметана, разбита предварително с малко пудра захар. Трябва да ви се получи гъст сос. Оставете тортата в хладилника за час, а през това време пригответе глазурата от 6 белтъка, разбити на твърда пяна с 6 с.л. пудра захар, половин ч.л. сок от лимон и 1 ч.л. ванилия. Аранжирайте върху тортата глазурата така, че да я покрие, и отново я върнете в хладилника за няколко часа.
Да ви е сладко! Убедена съм, че дори само с тези три ястия ще усетите как изглежда магическият реализъм на Латинска Америка... на вкус!... Наистина е магически, повярвайте ми! В Колумбия всичко е завладяващо като магия и заредено с тръпка за любов! Със сигурност това е състояние, което може да ни направи щастливи! Опитайте!

Ваша Мариела

Източник...


Етикети: дами
0 коментара
Докладвайте Принтиране

Прочетете още:

Отбелязвания